Botox – mitä sinun tulee tietää?

Botuliinihoito, tuttavallisemmin botox, on lähes aina paras ja edullisin apu ryppyjen häivyttämiseen, varsinkin yläkasvoilta. Eniten esteettisiä botuliinihoitoja tehdäänkin juuri kulmakarvojen välisen”sibeliusrypyn”, otsan vaakajuonteiden sekä silmien ulkonurkkien harakanvarpaiden korjaamiseksi. Botuliinia voidaan käyttää myös lääkinnällisesti, lähinnä migreenin, hampaiden narskuttelun (bruksismi) ja liikahikoilun hoitoon. Lääkinnälliset botuliinihoidot meillä tekee erikoislääkäri Thomas, esteettiset yleensä sairaanhoitaja Janette.

Botox-hoito tehdään A-tyypin botuliinitoksiinilla, joka on reseptilääke. Lääkeaineen tehtävänä on estää asetyylikoliinin vapautuminen hermopäätteissä. Botox-hoidon tuloksena hoidetun alueen lihas ei toimi täydellä tehollaan ja vaikutuksen huomaa selvästi esimerkiksi otsalla: kun lihas rentoutuu, häviävät myös lihaksen päällä olevat juonteet ja rypyt.

Hoidon vaikutuksen huomaa keskimäärin neljäntenä päivänä pistämisestä, mutta tulos kehittyy seuraavan kahden viikon ajan maksimivaikutukseen. Botuliinin vaikutus häviää kehosta muutamallakin eri tavalla ja ensimmäiset selvät palautumisen merkit näkyvät noin 3 kk kuluessa, kun hermopäätteeseen on muodostettu uusia reseptoreita. Vaikutuksen hiipuminen ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä, vaan on tasainen käyrä aina siitä kahden viikon maksimivaikutuksesta eteenpäin. Tulokset ovat aina väliaikaisia: kun lihasaktiivisuus palautuu normaaliksi, juonteet ja muut ikääntymisen merkit tulevat uudelleen esille.

Tunnetuimpien, ja myös virallisten esteettisten käyttöaiheiden, lisäksi botoxilla voi tehdä myös niin kutsuttuja off-label hoitoja. Näitä ovat esimerkiksi kulmien nosto, lip flip, suupielen nosto, ”tupakkaryppyjen” häivytys suunympäriltä ja kaulan lihaksen rentouttaminen, nk. nefertiti lift. Meillä käytetään botuliinia myös ihonhoitoon, esimerkiksi Golden Hour Glow – kasvohoito sisältää kivuttoman, pinnallisen neulauksen botuliinilla. Tässä käytössä saamme tuloksia mm. ihohuokosiin, yleiseen kirkkauteen ja ihon säteilevyyteen.

Yksilöllisiä eroja botox-hoitotulosten kestossa on paljon ja joskus kuulee puhuttavan, että eri kauppanimillä myytävät botuliinitoksiinit tehoavan eri ihmisillä eri tavoin. Tieteellisesti tarkasteltuna merkillä ei kuitenkaan ole väliä: kun lääke annostellaan ja pistetään oikein, saadaan hoidosta oikeanlaiset tulokset. Hoidon tuloksia ylläpidettäessä on kuitenkin väliä valmisteella. Useimpien valmisteiden kohdalla on pidettävä vähintään 3 kk tauko hoitojen välissä. Bocouture on kuitenkin tässä poikkeus, sillä sitä voi lisätä useammin, kunhan annos vuositasolla pysyy samana.

Kaikkia ikääntymisen myötä syntyvät rypyt eivät häiritse. Jos kuulut tähän joukkoon, niitä ei ole syytä myöskään korjata. Joskus juonteet kuitenkin tekevät ihmisen yleisilmeestä väsyneen tai jopa vihaisen, ja tällaisissa tilanteissa botox tarjoaa loistavan hoitovaihtoehdon. On totta, että suurina määrinä botuliini on myrkky, joka aiheuttaa ruokamyrkytyksen tai jopa sydämen pysähtymisen. Kuitenkin niillä annoksilla, joilla esteettiset ja lääketieteelliset botuliinihoidot tehdään, on vakavien komplikaatioiden riski nolla. “Määrä tekee myrkyn”, on toksikologian perusväittämä, joka viittaa siihen, että pieninä määrinä hyödylliset aineet voivat olla liiallisina annoksina vaarallisia. Oikein annosteltuna botuliini on kuitenkin toimiva ja tehokas lääkeaine.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *